Упражнения по употреблению неопределённого артикля

 

Неопределённые артикли употребляются в следующих случаях:

  • «а» – употребляется перед словами, которые начинаются с согласного звука. Например, «A man»;
  • «an» – употребляется перед словами, которые начинаются с гласного звука. Например, «An apple»

 

  1. There is … table opposite the chair. … table is very nice.

a) a/A
b) the/A
c) -/The
d) a/The

2. … cat (подразумевается: любая кошка) likes purring. My cat liked meowing as well.

a) The
b) –
c) An
d) A

3. She is so unsociable. She has only … few (несколько) close friends. What … pity!

a) a/a
b) the/the
c) a/-
d) the/a

4. Let’s have … smoke! — It’s … shame! You still smoke … cigars!

a) a/a/-
b) the/the/-
c) -/-
d) a/the/the

5. Why are you always in … hurry? Because … time is … money.

a) the/the/the
b) a/a/a
c) a/-/-
d) -/-/-

6. Please give me … book to read. – Which one? – … book that is on your left.

a) a/The
b) a/A
c) the/A
d) A/A

7. Do you have … car? No, I prefer going on … foot or by …bus.

a) a/a/a
b) the/the/the
c) a/-/the
d) a/-/-

8. She’s … citizen of …USA.

a) a/a
b) a/-
c) the/the
d) a/the

9. My husband works as … pilot. It means that I can go by … air at a low price.

a) a/-
b) a/a
c) the/the
d) -/-

10. Do you read any newspapers? – Yes I read … “Times” and … “Komsomol”.

a) a/a
b) -/-
c) the/the
d) the/a

Ответы:

1. d
2. d
3. a
4. a
5. c
6. a
7. d
8. d
9. a
10. c

 

Баннер

Be the first to write a comment.

Ваш Комментарий